20.2.23

Ο πόνος είναι ελαφρότερος όταν μοιράζεται... (ταχύτερον επί τας ατυχίας των φίλων ή επί τας ευτυχίας πορεύεσθαι )


Παρέμβαση του Γιάννη Σταμούλη, επίτιμου Προέδρου ΕΑΠΣ 


Στις 15 Μαρτίου του 1992, ομάδα από 24 Έλληνες Πυροσβέστες, μεταβαίνει στην πόλη Ερζιτζάν της Τουρκίας που είχε πληγεί από καταστροφικό σεισμό. Η ελληνική αποστολή παρέμεινε επί 6 ημέρες στον τόπο του σεισμού μοιράζοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία που το βράδυ έφτανε τους -26οC
Στις 2 Οκτωβρίου του 1995, τμήμα από 15 Έλληνες Πυροσβέστες αναχωρούν για την πόλη Ντινάρ της Τουρκίας που είχε πληγεί από καταστροφικό σεισμό. Η ελληνική αποστολή παρέμεινε επί 5 ημέρες στον τόπο του σεισμού, ανασύροντας νεκρούς και προσφέροντας την βοήθειά της στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής.





Ισμιτ.1999

Στις 17 Αυγούστου 1999, τμήμα της ΕΜΑΚ, από 23 Πυροσβέστες και 2 διασωστικούς σκύλους, αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 με προορισμό την πόλη Ισμίτ της Τουρκίας που είχε πληγεί από καταστροφικό σεισμό με επίκεντρο την Νικομήδεια.
Ο σεισμός είχε κυριολεκτικά ισοπεδώσει την περιοχή, με εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων. Η ελληνική αποστολή παρέμεινε επί 7 ημέρες στον τόπο του σεισμού, με σημαντικότερη στιγμή, την ανάσυρση και διάσωση του εννιάχρονου Γκιουβέντς, μετά από πολύωρες προσπάθειες.



Ντούζε 1999

Τρεις μήνες μετά, την ίδια χρονιά, (13 Νοεμβρίου 1999) μια νέα αποστολή της ΕΜΑΚ αποτελούμενη από 25 Πυροσβέστες και 2 διασωστικούς σκύλους, φθάνει την πόλη Ντούζε της Τουρκίας που είχε πληγεί από καταστρεπτικό σεισμό.
Η αποστολή παρέμεινε επί 4 ημέρες στον τόπο του σεισμού ανασύροντας 4 νεκρούς και μοιράζοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.



Οι Έλληνες Πυροσβέστες κερδίζουν τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη του τούρκικου λαού.
Λίγες ημέρες μετά, στις 2 Σεπτέμβρη, στο γήπεδο της Τούμπας, διοργανώνεται φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ΠΑΟΚ-Γαλατασαράι, του οποίου τα έσοδα, (25 εκατ.δραχμές) παραδίδει εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές από ένα δημοτικό σχολείο.
Χαρακτηριστική σκηνή, το ευχαριστήριο πανό που σήκωσαν οι Τούρκοι Ποδοσφαιριστές και η ευχαριστία στα ελληνικά του προέδρου της Γαλατασαράι, Φαρούκ Σουρέν.





Φεβρουάριος του 2023, ο εγκέλαδος, ξαναχτυπά την Τουρκία, με ένα γιγάντιο φονικό σεισμό, οι Έλληνες Πυροσβέστες, πάλι είναι από τα πρώτα διασωστικά συνεργεία που φτάνουν στον τόπο της κόλασης, διασώζοντας ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα.
Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, η δράση των Ελλήνων και αυτή τη φορά σπάει τον πάγο της γεωπολιτικής  και  συγκλονίζει τους Τούρκους πολίτες.


Μέσα από τον ανείπωτο πόνο και την τραγωδία, των καταστροφών που δεν γνωρίζουν σύνορα, ξαναθυμόμαστε τα λόγια του Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμετ που στην ανοικτή επιστολή του προς τον ελληνικό λαό, τον Αύγουστο του 1952, επισήμανε: «…Όμως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, δίνουν πέρα για πέρα διαφορετικό νόημα στην ελληνο-τουρκική φιλία. Γι' αυτούς η φιλία σημαίνει κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Για την εθνική ανεξαρτησία, για την ευτυχία, για να μπορούν να γεύονται πλάι πλάι στο αδελφικό τραπέζι της φιλίας το ψωμί και τις ελιές του τόπου τους…» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

jstamoul@gmail.com